De Kilimanjaro rond per mountainbike voor het goede doel

Africa Classic Tanzania

Erwin Dohmen (partner Stroom Zuid) is in oktober een ultieme uitdaging aangegaan. Tijdens de African Classic heeft hij in zes dagen per mountainbike 400 kilometer en 4.500 hoogtemeters afgelegd rondom de Kilimanjaro in Tanzania. Een serieuze uitdaging voor een serieus doel: een bijdrage leveren aan Amref Flying Doctors, voor een betere gezondheid van kwetsbare mensen in Afrika.

In april 2017 werd Erwin vijftig. Een mijlpaal die hij op een bijzondere manier besloot te vieren. “Ik woon in een welvarend land, heb een goede gezondheid en voel me een bevoorrecht mens. Allemaal redenen om iets te doen voor mensen die het minder goed hebben. Wat me aanspreekt in Amref Flying Doctors, is dat ze als Afrikaanse organisatie uitgaan van de eigen kracht van de Afrikaanse bevolking”, zegt Erwin, in het dagelijks leven expert op het terrein van teamontwikkeling, leiderschap en organisatieverandering én fervent mountainbiker.

Ontsnappen aan armoede

Hij vervolgt: “Het uitgangspunt is dat wie gezond is, beter in staat is in zijn levensonderhoud te voorzien en zo te ontsnappen aan armoede.” Om dit te bereiken zet Amref Flying Doctors in op duurzame verbeteringen voor goed functionerende gezondheidssystemen, onder andere door de opleiding van zorgpersoneel en de bestrijding van ziektes als malaria en aids.

Eeuwige sneeuw bij 40 °C

Van 7 tot 14 oktober legde Erwin samen met 100 andere deelnemers 400 kilometer af op zijn mountainbike. En dat bij temperaturen van rond de 40 graden Celsius op ‘wegen’ van rood zand, gravel en vulkanisch gesteente. Maar wel mét uitzicht op de besneeuwde bergtop, de enige en eeuwige sneeuw in Afrika. Onderweg bezoeken ze diverse Amref-projecten om zo met eigen ogen te zien welk verschil hun bijdrage maakt. Want elke gefietste kilometer komt ten goede aan deze projecten.

De ervaring van Erwin

“Ik heb de finish van Africa Classic bereikt na 6 dagen, 400 kilometer, 4500 hoogtemeters, heel veel zand en stof, prachtige landschappen, vriendelijke Masai bevolking en heel veel mooie belevenissen. Wauw, wat was het indrukwekkend. En wat hebben we samen veel geld opgehaald voor hele mooie projecten in Tanzania ter ondersteuning van Healthcare voor de lokale bevolking. € 641.000,- was de uiteindelijke opbrengst. Heel veel blijdschap bij iedereen voor wat we gepresteerd hebben. Dank ook aan alle sponsoren, aanmoedingen en dankbetuigingen. Ik draag deze ervaring voor altijd met me mee!”

Dit doet Amref Flying Doctors met de sponsorgelden:

30 euro geeft 2 mensen toegang tot schoon water
Voor 60 euro heeft een gezondheidswerker een fiets om van dorp naar dorp patiënten te bezoeken en medische zorg te geven.
140 euro beschermt 20 kinderen tegen malaria met malarianetten. Malaria is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Afrika.
Voor 300 euro kan een kind worden geopereerd aan een hazenlip.

Onlangs is er ook een artikel over Erwin geplaatst op Wij Limburg.

Erwin is ook geinterviewd door TV Valkenburg.

TERUG NAAR GOEDE DOELEN