Afgelopen jaar, oktober 2019, begeleidde ik een prachtige persoonlijke leiderschapsreis door Cambodja met een mooie groep mensen. Op zoek naar onze Ikigai, ons persoonlijk leiderschapszijn en op zoek naar onze eigen wortels van bestaan.

Terugkijkend naar deze foto’s en mooie herinneringen besef ik hoe mijn wereldbeeld nu verandert. Ineens sta ik weer in het hier en nu. Wat gebeurt er om mij heen? Hoe moet ik hier op reageren? Welke angst en weerstand komt bij mij boven?

Ik heb met verschillende emoties te dealen. Angst voor de gezondheid van mijn moeder en naasten. Bezorgdheid om ons bedrijf Stroom Zuid waar alles in een keer ‘on hold’ staat. Teleurstelling omtrent alle leuke social events met vrienden, evenementen en sportcompetities die niet doorgaan.
Hoe ga ik hier zelf mee om? Heb ik dit alles al geaccepteerd? Zit ik nog in de ontkenningsfase? Of ben ik al een paar stappen verder? Eigenlijk heb ik mijn eigen antwoord nog niet.

Mijn reactie herken ik wel. Hard gaan werken, zorgen dat ik andere projecten om handen heb en zoeken naar nieuwe kennis. Wetende dat ik daarmee mijn acceptatie ook een beetje negeer. En natuurlijk een plan maken waarmee ik weer even terug wil naar mijn roots. Mijn “Coronaplan” had ik snel gemaakt en in grote lijnen samengevat:

 1.  Privé; Moeder dagelijks bellen/facetimen, vakantie annuleren in juli (indien mogelijk) en geen overbodige aankopen (er kan best wat luxe van af)
 2. Zakelijk; waar mogelijk kosten reduceren (schoonmaak, huurauto er uit), gebruik maken van overheidsregelingen die er zijn (helaas niet veel voor ons) en uitstel omzetbelasting aanvragen.

  Op deze wijze verwacht ik mijn hoofd de komende maanden boven water te houden. Maar geeft mij dit nu energie? Nee, maar het voelt wel al een stukje opgeruimder. Dus nog twee hoofdstukjes toegevoegd:
 3. Vitaliteit; Hoe blijf ik fysiek en mentaal gezond. Vier maal per week sporten (mountainbike en hardrennen), Heartmath (ademhaling oefeningen) dagelijks toepassen, dagelijks werkritme aanhouden (8.00 uur op kantoor) en mijn tuinproject aanpakken en afronden. (wat nu bij me opkomt: waarom doe ik dit eigenlijk niet altijd als het zo goed voelt?).
  Het vierde hoofdstuk vond ik de lastigste. Wat zijn de kansen van deze periode en hoe kunnen we deze tijd zo nuttig mogelijk invullen om na deze periode weer tot een gezond herstel te komen? Hier ervoer ik pas hoe heerlijk het is om als bedrijf Stroom Zuid met een fijn team van collega’s (zakelijke partners) te werken, onze zorgen te delen en naar oplossingen te zoeken. En deze geven mij weer de nodige energie, samen met de andere hoofdstukken, om vooruit te kijken.
 4. Vooruit kijken, wat kan er wel weer:
  a. Drie maal per week vergaderen wij digitaal (afwisselend via zoom en teams) waarin wij voorgang boeken omtrent onze ontwikkeling van onze stroomversnellers (ontwikkeling van teamontwikkeling concept) en onze klanten.
  b. We bellen al onze contacten en nemen de tijd om te bekijken hoe we hen kunnen helpen in deze periode van digitale samenwerking en leiding geven hieraan.
  c. We hebben een vijftien tal aandachtspunten ontwikkeld (aan de hand van onze stroomversnellers) voor onze klanten die zij kunnen gebruiken om in deze periode effectiever te zijn)
  d. We bieden onze klanten een gratis gedragsanalyse (working from home analyse) aan om effectiever samen te werken vanuit huis
  e. We organiseren een webinar samen met de Universiteit Maastricht om meer bewustwording te krijgen over het huidige gedrag en werkwijze, en ook te bezien wat we hiervan leren en blijvend kunnen gebruiken, ook na Corona.
  f. We doen veel en razendsnel ervaring op met onze digitale teambijeenkomsten. We zijn in staat teamontwikkelingen op te starten, digitale rapporten na te bespreken, managers en bestuurders te begeleiden, alsmede teamsessies te faciliteren.

Ik heb het gevoel dat ik mijn wortels weer begin te voelen. Wellicht had ik ze een paar weken wat te weinig water gegeven. Of kon ik, door het niet accepteren van de situatie, lastig loskomen. Of wellicht was ik de stip op de horizon even kwijt?

Ik heb besloten om goed en aandachtig te blijven ademen, te vertrouwen op de veerkracht van mijzelf en de economie, verbonden te blijven met Stroom Zuid en mijn klanten en eigenaarschap en ondernemingslust te tonen door te denken en te handelen in kansen. Deze boom kan best tegen een stootje. En ik hoop en verwacht dat we door meer samenhorigheid en aandacht voor elkaar deze crisis overwinnen.
En dat we na deze crisis de mooie elementen (rust, reflectie, saamhorigheid, vitaliteit, anders denken en werken) zullen behouden.